Norgesmesterkap i Ost
Norgesmesterskapet i Ost arrangeres annethvert år av Norsk Gardsost, med oster produsert i Norge.
Selve bedømmingen gjøres av trente fagfolk, men finalen og ostebordet er åpent for alle.
Hvordan kåres Årets Ost?
Bedømming
De påmeldte ostene fordeles på bord basert på kategori. På hvert av bordene er det tre til fire dommere og 15 oster.
Dommerene gir tilbakemeldinger på hver ost, og vurderer og de er gode nok til å få bronse, sølv eller gull. Dette er ikke plasseringer, men kvalitetsbedømminger som følger forhåndsbestemte kriterier.
Dommerene sender deretter de beste ostene videre til semifinalen.
Semifinale
Ostene som har gått videre til semifinalen vurderes av ti finaledommere med spesielt høy kompetanse. Hver av disse dommerne tar med seg én favoritt videre til finalen. Dette blir topp 10-ostene.
Finale
Finalen foregår live på scenen foran et publikum. Hver dommer sier noen ord om hvorfor de valgte å ta med “sin” ost til finalen. Dommerpanelet gir deretter hver sin poengsum, og osten med høyest totalsum kåres til Årets Ost.
I Norge yster omlag 200 produsenter og meieri over 500 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk.
Regionale meieri og ysteri er viktige for distriktene, ostemangfold, kulturlandskap, beredskap og som tradisjonsbærere!