Bedømming

De påmeldte ostene fordeles på bord basert på kategori. På hvert av bordene er det tre dommere og maks 15 oster. Dommerne ser på utseende, lukt og smak – hvorav smaken skal veie tyngst.

Dommerene gir tilbakemelding på osten, og vurderer og den er god nok til å få bronse, sølv eller gull. Dette er ikke plasseringer, men kvalitetsbedømminger.
For å få gull, for eksempel, så må produktet skille seg ut som svært vellykka og ha særpreg både i smak og andre egenskaper. Produktet skal være i en klasse for seg, og det skal være vanskelig å kunne tenke seg noe bedre i den kategorien.

Dommerene velger deretter én kategorivinner, som går videre til semifinalen.

Semifinale

Ostene som har gått videre til semifinalen vurderes av 10 finaledommere – en gjeng med særs kompetente fagfolk. Hver av dommerne tar med seg én favoritt videre til finalen. Dette blir topp 10-ostene.

Finale

Finalen foregår live på scenen foran et publikum. Hver dommer sier noen ord om hvorfor de valgte å ta med “sin” ost til finalen. Dommerpanelet gir deretter hver sin poengsum, og osten med høyest totalsum kåres til Årets Ost.